Rendszerint elég sok fejtörést okoz, hogy kitaláld a cikked számára a megfelelő címsort. Nem lehetsz túl ömlengős, röviden és tömören kell valami ütőset alkotnod.

Korábban megnéztük, hogyan tudod tesztelni, hogy melyik címsorra kattintanak többen.

A címsorok megírása még mindig a te feladatod, ezt továbbra sem tudom helyetted kitalálni. Azonban a szokásos technikai segítséget most is megkapod. Ezúttal ahhoz, hogy a címsorodat megtoldd egy lépéssel, és egy jól megválasztott alcímmel kicsit jobban megmagyarázd az olvasónak, hogy miről is lesz szó a cikkedben.

Melyik alcímről is van szó?

Tisztázzuk először is, hogy itt most miféle alcímről is van szó. Igazad van, ha azt mondod, hogy az egész cikkedet te alcímekkel szoktad logikailag szakaszokra bontani. Úgy, ahogy itt is látod például, a “Melyik alcímről is van szó” vagy az “Alcímek használata WordPressben” is egy-egy alcím. Az ilyeneket rendszerint egyszerűen egy kiemeléssel formázod, így tudja majd mindenki (emberek és keresőrobotok is), hogy miről szól az adott bekezdés.

Most azonban én nem erre gondolok! 

Ez az alcím, amivel most foglalkozunk, kiemelt helyen van egy cikkben. Nem máshol jelenik meg, mint a cikked fő címsora alatt! Ennél a cikknél a “Toldd meg egy alcímmel, így máris több helyed van, hogy elmagyarázd, miről is fog szólni a cikked!” ez a címsor.

Alapvetően a WordPress nem ad lehetőséget arra, hogy a cikked címét kiegészítsd egy alcímmel. Pedig a címsort a legtöbb sablonban valamilyen plusz információ elválasztja a cikk szövegétől, így vizuálisan is kiemeltté válik. Például itt nálunk a kiemelt kép, és az olyan plusz információk, mint a szerző vagy a kategóriák ezek az elválasztó információk.

Ez azért fontos kérdés, mert ha a címed nem teljesen egyértelmű, esetleg túl rövid ahhoz, hogy el tudd magyarázni benne a cikk lényegét, akkor a látogató nehezebben kezd el görgetni a tartalmi részhez, hogy olvasni kezdjen, hiszen még azt sem érti, hogy miről is fog olvasni.

Alcímek használata WordPressben

Hogyan is tudjuk kiegészíteni a fő címsorunkat még egy ilyen plusz sorral? Természetesen ehhez is van egy ügyes kis bővítmény, ami a Secondary Title névre hallgat. Ez nem csinál mást, mint az admin felületeden a címsorod alá (vagy fölé, beállítás kérdése) megjelenít még egy sort, ahova az alcímet írhatod.

alcímek használata WordPressben

Feltelepítés után a beállításait a Beállítások / Secondary Title menüpontban találod meg.

Általános beállítások (General settings)

Az általános beállításoknál egy fontos pontot találsz. Mégpedig, hogy hogyan is jelenjen meg a weboldaladon ez az alcím. Az alapértelmezett struktúra az “Alcím: főcím” forma, ami kis eséllyel lesz megfelelő. Nem beszélve arról, hogy a formázottsága (kinézete) meg fog egyezni a főcímével, ami nem feltétlen szerencsés. (Ennyi erővel egy nagyon hosszú címsort is írhattál volna ugye. )

Ilyen lenne a címsor, ha az alapértelmezett beállításokat használom: 

Alcímek használata WordPressben

Ehelyett, azt a formát, amit például ennél a cikknél látsz, én az alábbi módon értem el: 

A Title format mezőben nálam ez szerepel: %title% <h2 style=”color: #333; font-size: 24px; margin:0;”>%secondary_title%</h2>

Mit is jelent ez a sor? 

  • A %title% – így, százalék jelekkel együtt! – jelenti a főcímet.
  • A %secondary_title% jelenti az alcímet.
  • A <h2></h2> egy html elem, a 2-es szintű címsort jelenti. Akkor kerül ilyen elem a szövegedre, amikor a Kiemelés2 nevű formázást használod WordPressben.
  • A style=”…” stílust meghatározó elem. Ezen belül tudjuk megadni egy elem kinézetét. A fenti példában beleírt értékek pedig sorrendben a szöveg színét, a méretét és a főcímtől való távolságát írják le.
  • Tehát leírva ez a sor először megjeleníti a főcímet, majd egy második szintű alcímként formázva az alcímet.

Így ennek a kis sornak ez lesz az eredménye: 

Alcímek használata WordPressben

Megjelenési beállítások (Display Rules)

A beállítások között a második blokkban, ami a Display Rules (megjelenési szabályok) névre hallgat, bepipálhatod, hogy az admin felületen hol jelenjen meg az alcím beírási lehetőség. A bejegyzéseket (a Post types résznél) mindenképp pipáld be, akkor fogod látni ezt a sort a cikkeid írásakor.

Egyéb beállítások (Miscellaneous settings)

Itt beállíthatod, hogy

  • az alcímekre is lehessen-e keresni az oldaladon lévő kereső mezőben (Include in search),
  • az admin felületen hogyan jelenjen meg az alcím mező a címsorhoz képest (fölötte vagy alatta),
  • az összes cikked listázásánál az alcím a címhez képest jobb vagy bal oldali oszlopban helyezkedjen el.

Tipp:

A címsor A/B teszteléséhez használt bővítménnyel jól működnek együtt, nem okoz galibát, ha mind a kettő fel van telepítve. Azonban az alcím beírási lehetőség csak az elsődleges címsornál jelenik meg, a további, teszteléshez használt címeidhez nem fogsz tudni alcímet beállítani.

Köszi, hogy elolvastad a cikket, remélem jól tudod majd hasznosítani. Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára válna, kérlek, oszd meg vele! Köszi! 🙂

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!