Vagy akár nem a fejlesztődnek. Mondjuk bárkinek egy demo oldaladhoz. A hangsúly az ideiglenes hozzáférési jogon van, vagyis az elérhetőség csak egy általad megadott ideig él.

  • Például, ha segítséget kérsz a fejlesztődtől (vagy tőlem 😉 ), hogy valamivel kiegészítse a weboldalad, vagy ellenőrizzen dolgokat, akkor szükség lehet egy felhasználónévre és jelszóra a munkához. De ezt nem szeretnéd neki állandóra megadni, csak amíg a munka tart.
  • Vagy, ha a külsős szövegíró kollégád jelzi, hogy megírta az újabb cikket, akkor adhatsz neki ideiglenes hozzáférési jogot, amíg ezt megszerkeszti a weboldaladon is.
  • De előfordulhat, hogy egy demo oldalhoz adsz hozzáférést bárki számára, amin megnézhetik egy program működését.

Megoldható másképp is

Az is lehet egy megoldás, hogy minden ilyen alkalommal létrehozol egy új felhasználót, névvel, email címmel és jelszóval, aztán amikor már nem kell, akkor kitörlöd.

Ehhez persze figyelni kell, nehogy elfelejtsd kitörölni, mert akkor feleslegesen adsz belépési lehetőséget egy külsős számára. Még ha bízol is benne, akkor sem kell feltétlen ilyen réseket hagyni a weboldaladon.

Minél kevesebb embernek van hozzáférése az admin felületedhez, annál jobb.

Hogyan adj ideiglenes hozzáférési jogot az admin felületedhez?

Ezt a Temporary Login Without Password nevű bővítménnyel fogod tudni megtenni. Ha feltelepítetted, kapcsold be, a beállításait a Felhasználók / Temporary Logins menüpontban találod.

Hogyan működik az ideiglenes hozzáférési jog?

Egyszerűen. Nem kell még jelszavakkal sem vacakolni, egyszerűen létrehozol egy ilyen felhasználót, beállítod a jogosultsági szintet és az érvényességi időt. Ezután tudsz küldeni egy linket annak, akinek engedélyezed a hozzáférést, és ő azonnal be is tud ezzel lépni az admin felületedre, nincs szükség felhasználónévre és jelszóra.

Így néz ki a felület, ahol létre kell hoznod a felhasználót:

  • Az email cím kötelező mező, de jelentősége igazából nincs, akár valami véletlenszerűt is beírhatsz a mezőkbe.
  • A Role (szerepkör) mezőnél légy körültekintő, admin jogot csak annak adj, akinek tényleg muszáj (pl. fejlesztő).
  • Az Expiry mezőben állíthatod a lejárat idejét. Ez sajnos nem valami szofisztikált, nem tudsz konkrét dátumot beállítani, csak a lenyíló mezőből választhatsz, amiben csupán néhány lehetőséged van. Ezek azonban valószínűleg megfelelőek lesznek.

Ideiglenes hozzáférési jogot - temporary-login

A létrehozott felhasználókat ugyanitt fogja a rendszer listázni. Utólag szerkeszteni nem tudod őket, viszont van lehetőséged idő előtt megvonni a hozzáférési jogot, törölni a felhasználót illetve másolni a hozzáférési url-t. Ezekhez ilyen sorrendben látod az ikonokat az utolsó, Actions oszlopban.

Az Expiry oszlopban láthatod, hogy mennyi idő van még hátra a jogosultságából az adott felhasználónak, illetve azt is, ha lejárt ez az idő. Ha a lakat ikonnal újra megnyitod a jogosultságát, akkor a rendszer automatikusan 24 órát fog engedélyezni számára. Így nem kell újra és újra létrehoznod ilyen korlátozott felhasználókat, csak újra megnyitnod a jogot, ami magától megszűnik, nem kell vele foglalkoznod.

Ideiglenes hozzáférési jogot - temporary-login

Kattints a teljes mérethez

Ha pedig valakinek meg szeretnéd adni a hozzáférést, akkor nem kell mást tenned, mint a jobb oldalon az Actions oszlopban a jobb oldali kapocsra kattintani, ez vágólapra másolja azt a borzalmasan kinéző linket, amivel elérhető ideiglenesen az admin felületed. Tényleg csúnya link lesz, de nem kell megijedni tőle, ez teljesen normális.

Ezt a linket pedig elküldheted például emailben a célszemélynek, ő pedig ha rákattint, azonnal bent találja magát az admin felületen, nem lesz szüksége további felhasználónévre vagy jelszóra.

Köszi, hogy elolvastad a cikket, remélem hasznos volt számodra. Ha úgy gondolod, hogy másnak is hasznára válhat, ne habozz, értesítsd róla! 🙂

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!