Hogyan készítsem el weboldalam? Ez egy elég gyakran elhangzó kérdés, de a válasz sajnos nem fér el egyetlen blogbejegyzésben… 🙂 Így most némi támpontot szeretnék adni neked, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy weboldalt tudj készíteni, milyen kérdéseket kell megválaszolnod alapvetően, hogy nekiláthass a munkának.

Weboldal készítés előtt ezeket gondold át

  1. Először is nem árt, ha tisztában vagy vele, hogy ez nem egy pár perces folyamat, és nem a “megy ez még az ovisoknak is ” kategória. Sok teendőd lesz vele, ha tényleg jól akarod csinálni, és sok időt kell rászánnod a tanulásra. De ha bevállalós vagy, gond egy szál se! 🙂
  2. Saját domain és tárhely. Erre mindenképp szükséged lesz. Ingyenes tárhelyeken maximum addig érdemes próbálkoznod, amíg tanulsz, tesztelsz, ismerkedsz az egésszel. Ha komolyan gondolod, akkor mindenképp saját domaint és tárhelyet javaslok.
  3. Pontos tervek, elképzelések leírva, tisztán, áttekinthetően (legalábbis számodra 🙂 ). Vagyis írd le, hogy mit szeretnél elérni weboldaladdal. Mi a célod?
  4. Kivitelezési tervek, szintén leírva. Konkrét tartalmak, képek strukturáltan összeszedve, funkciók amikre szükséged lesz, eszközök, amikkel ezt meg tudod valósítani. (például hírlevélküldést ha tervezel, akkor melyik szoftvert szeretnéd használni, kell-e érte fizetned, stb.)
  5. Dizájn elképzelések leírva. Milyennek képzeled az elrendezést, a színeket. Van-e olyan oldal, ami tetszik, szedd össze az url-eket, gyűjtsd egy külön fájlban. Milyen lesz a logód, az arculatod?
  6. Ha elkészültél a weboldaladdal, hogyan tovább? Hogyan fogod reklámozni, milyen csatornákon? Mire építed a kampányaid?
  7. De ne is rohanjunk ennyire előre… előbb azt is gondold át, hogyan fogod megkedveltetni a weboldalad az emberekkel és a keresőkkel?

 

Hogy miért írd le mindezt weboldal készítés előtt?

Azért, hogy később utat mutassanak neked, amikor újabb és újabb ismeretek és ötletek mentén elkalandoznál, elbizonytalanodnál. Akkor mindig csak vedd elő amit leírtál, az majd mutatja neked az utat!

Azt már bizonyára látod, hogy bőven van mit átgondolnod és megtanulnod. Ha most azt sem tudod mihez kezdj ezekkel az információkkal, javaslom, hogy vedd kezedbe az Alapozó tréninget, és tisztázd magadban az alapokat. Ha a fentiekkel már tisztában vagy, de konkrét “kézen fogásra” és “lökdösésre” van szükséged ahhoz, hogy elkészüljön a weboldalad, akkor javaslom a Csináld magad weboldalad – kezdő és haladó kurzusokat itt, a TrendiNet WebSuliban!

 

Alapozó tréning

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!