Te is így olvasol el egy cikket?

  • Ha érdekes a címe, akkor megnyitod, azután
  • legördítesz a végéig (ellenőrzöd, hogy milyen hosszú, mennyi időd megy majd rá az olvasásra), majd
  • lentről fölfelé kezded el pásztázni, és néhol olvasol, néhol csak belepillantasz.

Nagyon sokan vannak ezzel így, lehet, hogy te is, és a te olvasóid is. Ez azért van, mert nem akarsz túl sok időt tölteni vele, mennél már a következő oldalra, meg amúgy is még ezer dolgod van, kizárt, hogy egy egész oldalas cikket végigolvass. (De azért még megnézed, mi történt az elmúlt 5 percben a facebookon 😉 )

Hogyan csökkentsd a látogatód ugyanilyen frusztrációját?

Mutasd meg neki, hogy hol tart az olvasásban! Ha látja, hogy hogyan halad, és mennyi van még hátra, akkor nyugodtabb lesz, és könnyebben rászánja az idejét a cikkre, amit írtál. Ezáltal persze tovább marad az oldaladon, így kölcsönösen nyertek a helyzeten.

Ha még tovább szeretnéd az oldaladon tartani, akkor itt írtunk róla, hogyan ajánlj neki további cikkeket!

De hát ott a gördítősáv a jobb oldalon, azon látszik, hogy mennyi van még hátra…

Nos, ez csak részben igaz. Hiszen, ha teljesen így lenne, akkor nem alakult volna ki a fent vázolt olvasási szokás sem. Mi is a baj a görgetősávval ebből a szempontból?

  • A legfontosabb, hogy az emberek fejében egyszerűen nem erre való. És ha szerintük nem erre való, akkor nem fogják nézegetni, hogy következtetéseket vonjanak le a méretéből.
  • Az egyes böngészőkben másképp néz ki, és néhol nem elég kontrasztos, nehezen látszik. Még egy ok, hogy ne nézegessék.
  • A görgetősáv az egész oldal hosszához képest mutatja, hogy hol jársz. Vagyis, ha mondjuk az oldalsávban lévő tartalmad hosszabb, mint a cikked, akkor máris valótlan képet kapsz. Ha van pár tucat vagy néhány száz hozzászólás a cikk alatt, akkor is sokkal több tartalmat vesz alapul, mint amennyi valójában az olvasó számára érdekes az adott pillanatban.

Hogyan mutasd meg az olvasódnak, hogy hol tart az olvasásban?

Erre is létezik – természetesen – egy kis bővítmény, ami a Worth the Read névre hallgat. Ez nem csinál mást, mint egy vékony kis “progress bart”, vagyis folyamatjelző sávot helyez el a cikkeidnél. Ahogy görgetsz az oldalon, úgy halad előre a sáv is, jelezve, hogy hol tartasz.

Ha feltelepíted, akkor a beállításait a Beállítások / Worth The Read menüpontban találod meg. A legfelső jelölőnégyzettel tudod aktiválni, az alatta lévő választómezővel pedig kiválaszthatod, hogy hol jelenjen meg a sáv (fent, lent, jobb vagy bal oldalon).

worth-the-read

Ha a jobb vagy bal oldali megjelenést választod, akkor tényleg egy kicsit görgetősávos jellege lesz a dolognak, de ez nem feltétlen baj.

A fenti megjelenés azt jelenti, hogy teljesen az oldal legtetejére tesz a sávot. A saját oldalamon ez azért ütközött problémába, mert nekem a fejlécem (a teljes felső rész a menüvel együtt) görgetésnél is állandóan a helyén marad (sticky). Ahhoz, hogy ez így állandóan látszódjon, ennek a területnek magas kell legyen a z-index értéke, amit úgy képzelj el, mintha ez fizikailag rajta lenne a tartalmon, ami bemászik alá a gördítéskor. Az állapotjelzőnk pedig a tartalomhoz tartozott, vagyis az is bekerült alá, így nem látszódott belőle semmi. Persze egy kis css kóddal megoldható a dolog, de ha egy mód van rá, én szeretek kódolásmentes megoldásokat adni a kezedbe. 🙂

Úgyhogy én maradtam inkább az alsó megjelenésnél, és ehhez állítottam be egy látható színkombinációt. Erre figyelj, hogy kicsit elüssön az oldalad színétől, hogy az olvasó egyáltalán észrevegye, hogy ott van.

Az “Include Comments” (Hozzászólásokat is beleértve) jelölőmezőt érdemes nem bepipálni, mert ebben az esetben a hozzászólások nélkül méri a cikk hosszát, nem velük együtt. Így az olvasót nem sokkolod vele feleslegesen. 🙂

Köszi, hogy végigolvastad a cikket, remélem hasznodra válik! Ha tetszett, kérlek oszd meg azokkal, akiknek még hasznos lehet. Köszi! 🙂

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!