Ha blogot vezetsz, használsz képeket. És vajon hány képszerkesztő programot ismertél már meg azért, hogy ezeket a képeket méretre vágd vagy átméretezd? Sokan nem tudják, de az olyan alapvető műveletek, mint a képek átméretezése, vágása, tükrözése, forgatása, elvégezhetők a WordPress felületén is, mindenféle képszerkesztő program nélkül!

Képek átméretezése WordPressben? Hogyan?

A képek, amiket feltöltesz az oldaladra, a Médiatárban tárolódnak. Így a Médiatár menüpontból bármikor elérheted őket. Ha valamelyik képre kattintasz, megnyílik a leírása, az adatai, és a kép alatt találsz egy “Kép szerkesztése” gombot is. Erre kattints rá, hogy megnyíljon a szerkesztő felület.

Ha a cikkeden belül beszúrt képet szeretnéd szerkeszteni, nem kell külön ellátogatnod a Médiatárba, helyben is megnyithatod a szerkesztőt. Kattints a képre, majd a megjelenő ikonok közül a ceruzára, ez nyitja meg a kép adatait tartalmazó ablakot. Itt pedig a kép alatt az “Eredeti szerkesztése” gomb jelenik meg, ezt keresd. (“Eredeti” alatt a Médiatárban lévő képet érti, aminek egy példánya az, amit épp a cikkben használsz.)

Ha eljutottál a szerkesztőbe, akkor a WordPress jelen verziójában az alábbi kép fogad (a lényeget tekintve nem nagyon szokott változni a verzióváltások során):

Képek átméretezése WordPressben

A megjelenő kép fölött találod a szerkesztéshez használható ikonokat. Javaslom, tölts fel egy képet próbaképp a Médiatáradba, és próbáld ki rajta a szerkesztőikonokat.

A vágás ikon alapértelmezésben inaktív, ugyanis ez kicsit másképp működik, mint az átlagos képszerkesztők. Itt a program azt várja, hogy az egereddel kijelöld a képen azt a részt, amit meg szeretnél tartani vágás után. Ehhez csak kattints egyet a képre, és tartsd lenyomva az egér bal gombját. Majd húzd az egeret, és ezzel jelöld ki azt a területet, amire szükséged van. Ha ezzel megvagy, a vágás ikon is aktívvá válik, és rákattintva már el is tünteti a kijelölésen kívüli területet.

A képek átméretezése a jobb oldali oszlopban található “Kép átméretezés” blokkban lehetséges, ha pontos méretet szeretnél megadni szélesség illetve magasság értéknek. (a méretezés aránytartó!) Itt átméretezéskor a mentés is megtörténik automatikusan.

Miért fontos a képek átméretezése?

Legtöbbször az eredeti kép, amit használni szeretnél, sokkal nagyobb, mint amire szükség van a cikk megjelenésekor. Ekkor a képek felesleges helyet foglalnak, és a böngészőknek is nehezükre esik beolvasni őket. Ezáltal lassul az oldalad, és kevesebb látogató fogja kivárni, hogy betöltődjön a cikked. Ezért célszerű olyan méretűre vágni a képeket, ami feltétlen szükséges a vizuálisan megnyerő megjelenéshez.

Ezen kívül érdemes lehet a képek fájlméretét is optimalizálni, hogy minél gyorsabban meg tudjanak jelenni az oldaladon.

Köszi, hogy elolvastad a cikket! Ha úgy érzed, valamelyik ismerősödnek hasznos lehet, oszd meg vele is!

 

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!