Hányszor fordult elő veled, hogy nem vártad meg, hogy egy weboldal betöltődjön? Egyszerűen türelmetlenségből, bizony ez gyakran előfordul. És ha a te weboldaladról lenne szó? Ugye nem szeretnéd, hogy mások is emiatt álljanak tovább tőled?

Hogyan oldd meg ezt a problémát?

A lassú betöltődést sokszor az okozza, hogy az oldalon sok és/vagy nagy méretű kép van elhelyezve, amiket nehezen olvas be a böngésző. Ez azért jó hír, mert ezen lehet segíteni, nagy mértékben növelve az oldal betöltődésének sebességét.

Természetesen nem azt mondom, hogy csak ezen múlik minden, és, hogy ha erre figyelsz, akkor sosem lesz ezzel többet gondod. Ez sajnos nem ennyire egyszerű. Azonban az eredményen sokat lehet javítani, és ezzel több látogatód marad az oldaladon!

Ehhez egy zseniális eszközt szeretnék most bemutatni neked, amivel drasztikusan csökkentheted a weboldaladra feltöltött képeid méretét!

Egy korábbi cikkben már végeztünk egy tesztet azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a leghatékonyabban csökkenteni a képek fájlméretét. Akkor egy online alkalmazás volt a legnagyobb mértékben segítségünkre, mégpedig a tinyjpg.com oldalon található panda képében.

A jó hír az, hogy ennek az alkalmazásnak van egy WordPress oldalakhoz kifejlesztett bővítménye is, amit, ha feltelepítesz, akkor havi 500 tömörítési folyamatig teljesen ingyenesen használhatod ezt a funkciót! Valljuk be, ennyire azért nem igazán van szükségünk általában, még akkor sem, ha esetleg egyetlen kép tömörítése több tömörítési folyamatot jelent, mert egy feltöltött képből a WordPress automatikusan több (2-3) verziót is készít, és így mindegyik (vagy csak a beállítottak) tömörítve lesz.

Nézzük meg, hogyan is működik ez a pandás képtömörítő!

tinyjpg-plugin

A bővítmény a Compress JPEG & PNG images névre hallgat, ha WordPresst használsz, ezt a nevű bővítményt telepítsd fel, és kapcsold be.

A beállításait a Beállítások / Médiatár menüpontban találod, az oldal alján.

Első lépésként szükséged lesz egy API kulcsra, melyet ide kattintva tudsz beszerezni a fejlesztőktől, a neved és email címed megadásával. Azonnali, válasz levélben küldenek neked egy linket, kattints rá, és a megjelenő oldalon látod a kulcsot, ezt kell megadnod az legelső mezőben, hogy használhasd a bővítményt.

(Itt megadhatod esetleg a fizetési adataid is, ha úgy gondolod, hogy túl fogod lépni a havi 500 tömörítést, és akkor az ezen felüli használatért fogsz majd fizetni. Az oldalon találsz kalkulátort is, nagyjából fillérekről beszélünk. De ha nem adod meg az adataid, és eléred az 500 tömörítést, akkor egyszerűen lekapcsolódik a bővítmény az adott hónapra.)

Az alábbi képen láthatod, hogy mi micsoda, állítsd be te is a számodra megfelelő értékeket (állíthatod így is, ahogy nálam van), majd mentsd el a beállításokat.

automatikus képtömörítés

Ezentúl minden feltöltött képedet automatikusan fogja tömöríteni ezen beállítások alapján a bővítmény, így számíts rá, hogy egy kicsit lassabban fognak feltöltődni a képeid, amikor beillesztenéd őket az oldaladba, hiszen közben zajlik a tömörítési folyamat is.

De ne aggódj, ez csak pár másodpercet jelent, az eredmény viszont épp néhány másodperc mínusz is lehet, amikor majd a látogatóid töltik be az oldalad! Megéri, nemigaz? 🙂

De mi lesz a régebbi képeiddel?

Nos, azok a képeid, amik ezelőtt kerültek fel a médiatáradba, azokat is lehetőséged van utólag tömöríteni.

A médiatár menüpontban listáztasd ki a képeid, és mindegyiknél találsz egy Compress gombot, amivel az adott képet, és a hozzá tartozó automatikusan generált verziókat egyszerre tudod tömöríteni! (Vigyázz ezzel, ne feledd, hogy egy kép nem egy tömörítési eljárást jelent, hanem többet, mindig csekkold a fenti képen látható helyen, hogy hol jársz az adott hónapban ezek számát tekintve! )

Csoportosan is elvégezheted a műveletet, ha több képet jelölsz ki a sor elején található checkboxok bepipálásával, majd a Csoportművelet mezőnél a “Compress Images” opciót választod.

tomorites-hasznalat

Számszerűen egy példa

Példaként ezt a cikket számszerűsítem neked.

4 db képet találsz ebben a cikkben, melyek eredeti méretükben összesen 985kb-ot, majdnem 1MB-ot tesznek ki.

Feltöltéskor az automatikus tömörítővel ebből a méretből összesen 355kb maradt, ami több, mint 60%-os javulás! A tömörítéssel járó minőségromlás pedig a legtöbb esetben szabad szemmel nem látható, így ebből hátrányod nem származik.

Természetesen, ha a cél az, hogy profi termékfotókat tölts fel, akkor érdemes lehet odafigyelni a minőségre, és szükség esetén kikapcsolni ezt a bővítményt a feltöltés idejére. De az esetek döntő többségében tökéletesen ellátja a feladatát, és sok macerától kímél meg téged, és időt spórol a látogatóidnak!

Ha számodra hasznos volt ez a cikk, kérlek, oszd meg másokkal is! Köszönöm! 🙂

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!