Mi az RSS?

Az RSS a Rich Site Summary rövidítése, vagyis egy összefoglalóként gondold el. Tulajdonképp egy hírfolyam, olyan, mint a blogod, csak nem néz ki olyan jól 🙂 Mert az RSS csatorna (vagy hívják RSS feednek, RSS hírfolyamnak is) egy XML állomány, ami összegzi a blogodban megjelenő bejegyzéseid, és ezt teszi olvashatóvá mások számára.

Hogyan is olvasható egy RSS csatorna?

Az RSS csatorna olvasható egy erre szolgáló programmal (aggregátorral), vagy akár webes felületen is, ha ezt a böngészőnk támogatja.

Előnye az RSS csatornának, hogy általa egy helyen tudod összegyűjteni az általad érdekesnek talált hírfolyamok bejegyzéseit, így nem kell újra és újra meglátogatnod az adott oldalt, hogy ellenőrizd, megjelent-e valami új, érdekes hír. Az RSS olvasó időközönként ellenőrzi ezt helyetted, és ha talál új hírt az adott csatornán, akkor beolvassa azt.

Ehhez nem kell mást tenned, mint felvenned a listádra az általad érdekesnek gondolt oldalak RSS csatornáinak címét, és így egy felületen tudsz akár több tucat hírfolyamot is követni, sőt ezeket témánként csoportosíthatod is.

Példa RSS olvasóra

Egy általam kedvelt ilyen online RSS olvasó a Feedreader. Ide egy regisztrációt követően már veheted is fel a csatornákat, amiket olvasni szeretnél. Átlátható és egyszerűen használható a felülete, hasznos segítség, ha nem szeretnél órákat a hírek keresésével tölteni.

Így néz ki a Feedreader “belülről”

feedreader

Bal oldalon látod a kategóriákat, melyekbe besorolhatod az egyes csatornákat, valamint bal oldalon alul a zöld gombot: “Add a new feed”, itt tudsz új csatornát hozzáadni az olvasóhoz. A kategóriák melletti számok az olvasatlan bejegyzéseket jelölik az adott témában felvett összes csatornára vonatkozóan. A jobb oldalon pedig az adott csatorna tartalma olvasható. Némelyik csak kivonatokat tartalmaz majd, némelyik a teljes cikket, ez attól függ, hogy a blog gazdája hogyan állította be a csatornáját.

Vedd fel a WebSulit az olvasódba 🙂

A WebSuli is rendelkezik ilyen RSS csatornával, melyet ide kattintva érhetsz el. Ha fel szeretnéd venni az olvasódba, akkor a csatorna címeként ezt add meg: http://websuli.trendinet.hu/feed/

A te blogodnak mi a csatornája? Írd meg a hozzászólások között!

 

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!