Végre, elérkezett a “nagy nap”, amit – mint minden Google algoritmus frissítést – nagyon nagy durranásként vetítettek előre. Elvileg ma elérkezett az apokalipszis, és feje tetejére állt a világ. Ja, hogy te sem vetted észre? Fura, engem is ugyanaz a néni szolgált ki a kisboltban 😀

Pedig a mai nappal aktiválódik a legújabb Google algoritmusa, amire a Mobilegeddon nevet akasztották. Ennek következményeképp a Google a keresési találatokat ismét megborzolja, mégpedig kifejezetten a mobileszközökről indított keresések tekintetében. Ha ugyanis egy keresés mobilról indul, akkor logikusan a kereső személy mobilján böngészve olyan oldalakat szeretne a találatok között látni, amiket a mobilján kényelmesen tud használni, könnyen tud rajta tájékozódni. Így innentől kezdve a Google neki csak olyan weboldalakat fog ajánlani, amik számára használhatósági szempontból megfelelőek.

A te weboldalad mennyire használható mobilon?

Itt és most az a kérdés, hogy a te weboldalad vajon ajánlja-e majd a Google a mobilos keresések esetén – ami valljuk be, nem elhanyagolható mértékű, világszinten 50% felett van már ez az érték, és Magyarországon is rohamosan nő a mobilkeresések aránya.

Azt, hogy a te weboldalad mennyire mobilbarát, ellenőrizheted a Google által kialakított ellenőrző oldalon, amelyet itt találsz.

mobilteszt

Ha ezt látod a saját weboldalad elemzése után is, akkor nincs min aggódnod, minden rendben van! :)

Ha esetleg nem ez a kép fogad weboldalad elemzése után, akkor érdemes szétnézned a Webmestereszközök fiókodban, ahol a “Keresési forgalom / Mobilos használhatóság” menüpontban a Google ellát majd tanácsokkal, hogy mi az, amit meg kéne változtatnod a weboldaladon, hogy mobilbaráttá váljon.

Most baj van, vagy nincs baj?

Nos, ez a téma már évek óta eléggé lerágott csont kategória. Folyik minden csapból, hogy alakítsd mobilbaráttá a weboldalad, mert az a jövő, aztán mert ez már a jelen, aztán mert ez már szükséges, aztán mert már le vagy maradva. Lepergett a szemünk előtt az elmúlt pár évben, hogy a mobilpiac robbant, és mivel a weboldalak nem követték ezt a robbanást elég gyorsan, már ott tartunk, hogy az emberek nem szeretnek “csak úgy böngészni” a kicsi mobiljukon. Az emaileket elolvassák, de a bennük lévő likekre már asztali gépekről kattintanak, amikor van rá lehetőségük. Mert mobilról nem jó, nem kényelmes, nem használható. Megtanultuk ezt, és most már sokkal nehezebb lesz ezt a tudatot “kinevelni” az emberekből, mintha kicsit gyorsabban reagált volna a web világa a mobilpiacra.

De most már ez van, ezt kell fejleszteni. Ez még önmagában nem olyan nagy tragédia. A baj akkor van, ha most hirtelen sokan a fejükhöz kapnak, és gyors megoldásként elindulnak a trükközések.

“Jó-jó, megcsináltatjuk majd mobilosra a weboldalt, de most nagyon sürgős lenne, hogy visszakerüljünk a találati lista elejére, ahol eddig is voltunk”.

Csak ez a fajta próbálkozás nem kifizetődő, és nem kell meglepődni a még nagyobb büntetéseken sem, amik a trükközésekért járnak.

Egyetlen dolgot kell tenni az ügy érdekében: fejlődni. Követni a fejlődés irányát, és tisztességesen, időben, a szabályokat betartva játszani. Aki így tesz, annak nincs félnivalója, azon a portán nem lesz baj. 🙂

Hogyan lehet mobilbarát weboldalad?

Vagy megújítod a régit, vagy csinálsz inkább egy újat. A kérdés, hogy te szeretnéd elkészíteni, vagy megbíznál vele valakit?

– Ha te magad szeretnéd elkészíteni, akkor ajánlom figyelmedbe a WebSuli tanfolyamait, ahol kizárólag mobilbarát weboldalak készülnek.

– Ha inkább megbíznál vele valakit, akkor írj a business@trendinet.hu címre. Miért? Mert mi már évek óta kizárólag mobilbarát weboldalakat készítünk minden ügyfelünknek.

A te weboldalad mobilbarát?

 

Csináld magad weboldalad - kezdő tanfolyam

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!