Mivel ezen a héten színkavalkádot tartottunk a TrendiNet WebSuli facebook oldalán, úgy gondoltam nem árt, ha tisztázunk néhány alapismeretet a színkeverés témájában.

színkeverés alapjai

Színkör

A színkör

Mindennek az alapja a színkör. Ezt már valószínűleg sokan ismeritek, de ha színekről van szó, akkor ő a “mankónk”, így itt a helye ebben a cikkben is.

Színkeverés módjai

Alapvetően háromféle módja lehet, ahogyan a színeket egymás mellé válogathatjuk, palettává rendezhetjük (ezt értjük színkeverés alatt).

Az egyik megoldás, hogy harmóniát alakítunk ki. Ilyenkor a színkörön egymás melletti színeket, vagy akár egyetlen színnek különböző árnyalatait válogatjuk össze. Ilyen palettára sok példát láthattál a héten a facebook oldalunkon, ezek a legkedveltebb színvariációk.

lila harmónia

Lila harmónia

A másik lehetőség, hogy kontrasztot alkotsz a színekből. Ilyenkor olyan színeket válogatsz össze, melyek a színkörön egymással szemben helyezkednek el, egymásnak komplementer színei. Ilyenre is láthattál példát, nézd csak a jobb oldalon a palettákat.

Ezek eddig rendben is vannak, szeretjük a harmóniát is, mert nyugalmat kelt, és szeretjük a kontrasztot is, mert felkelti a figyelmet. De mi a helyzet a harmadik esettel? Nos igen, kakukktojás mindig van. A harmadik lehetőség, hogy a színek egymással konfliktusba keverednek. Ezt most ne úgy képzeld, hogy civakodnak a pixelek 🙂 , hanem úgy, hogy ha az összeválogatott színeket nézed, egyszerűen azt érzed, hogy valami nincs rendben velük, valahogy bántják a szemed. Se nem harmonizálnak, se nem kontrasztosak, egyszerűen nem passzolnak.

zöld-piros kontraszt

Zöld-piros kontraszt

Ilyenek egyértelműen, amikor halvány, pasztell árnyalatokat párosítasz élénk, vidám színekkel, babásakat harsánnyal, vagy csak egyszerűen nem a megfelelő árnyalatokat válogatod össze.

A paletták amiket itt is látsz, a design-seeds.com oldalról származnak. Remek hely, ha inspirálódni szeretnél, vagy csak egyszerűen csodás palettákat nézegetnél. A legtöbbjüket weboldalhoz, arculati színekhez is bátran használhatod, ha nincs ötleted, a legjobb helyen jársz.

A színek nagyon erős befolyásoló hatással vannak ránk, gondolj csak a fényterápiára. Ezért a későbbiekben még szánunk nekik néhány bejegyzést itt, a WebSuli blogon.

 

 

A jó weboldal 5 titka - Ingyenes tanulmány

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!