Feltörték a weboldalad? Szétesett egy frissítéstől?

Bármi is legyen az ok, ha olyan helyzetbe kerültél, hogy jó lenne visszaállítani a weboldalad egy korábbi, még helyesen működő állapotra, akkor két lehetőséget érdemes meggondolnod.

  1. Megkéred a tárhelyszolgáltatód, hogy állítsa vissza a weboldalad. Ennek lehet, hogy van valamilyen költsége, ezzel számolnod kell. Valamint igényel némi időt, mire lejátszódik a folyamat, hogy megkeresed őket, ők küldenek számlát, mire azt befizeted, stb…. órák, esetleg napok.
  2. Saját kezedbe veszed a dolgot, és visszaállítod te magad a weboldalad, az adatbázis mentésből, amit korábban csináltál (.sql, esetleg .gz vagy .zip kiterjesztésű fájl). Ezen a ponton feltételezem, hogy van ilyen mentésed. Ha nincs, itt nézd meg, hogyan tudsz csinálni. Valamint, ha már baj van, és nincs ilyen mentésed, akkor mindenképp egyezkedj a tárhelyszolgáltatóddal, nincs más választásod.

Hogyan állítsd vissza a weboldalad az adatbázis mentésből?

1. Lépj be a tárhelyed kezelőfelületére (Oda, ahol a mentést csináltad. Ez NEM a weboldalad admin felülete, ne keverd őket!)

2. Keresd meg a PhpMyAdmin program ikonkját, és kattints rá.

adatbázis mentés - phpmyadmin

3. Keresd meg az adatbázist, amit vissza szeretnél állítani, és kattints rá a nevére. Megjelenik az adatbázisban található táblák listája.

adatbázis mentés - phpmyadmin

Vigyázz, a következő műveletek nem visszavonhatóak! Csak akkor folytasd, ha van mentésed!

4. A kiválasztott adatbázis tábláit látod a jobb oldalon. Jelöld ki mindegyiket, és a műveleteknél válaszd az Eldobást.

adatbázis kezelés- phpmyadmin

5. Ekkor kiírja egy piros hátterű blokkba a táblák neveit, és hogy biztosan el akarod-e őket dobni. Kattints az Igenre.

6. Most van egy üres adatbázisod, ebbe kell beimportálni a mentést, amit korábban csináltál. Fontos, hogy ezen a ponton ne nézd meg a weboldalad, ne csinálj semmi mást, csak ezzel foglalkozz. Kattints az Importálás fülre.

7. Az Importáló felületen találsz egy “Fájl kiválasztása” gombot, ennek segítségével tallózd ki a gépedről a korábbi mentésed. Ezután nyomj az Indításra, és várj. Ki fogja írni a rendszer, ha végzett a munkával.

adatbázis importálás - phpmyadmin

8. Ezután már megnézheted a weboldalad, ellenőrizd, hogy minden rendben van-e, készen is vagy! 🙂

Remélem, hasznosnak találtad ezt a cikket! Ha úgy gondolod, hogy másnak is szüksége lehet rá, kérlek, oszd meg vele!

Ezek is érdekelhetnek, nézd csak!